5 uitstapjes aan de poort van de Provence

Lavendelvelden, historische sites en dorpjes, rotsachtige rivierengtes die het landschap uiteenrijten. Welkom in de Drôme en de Ardèche, voor vijf boeiende excursies.

1 Lavendelteelt in Clansayes

Als golven in de wind kleuren de lavendelvelden ’s zomers het landschap. Je onderdompelen in de sfeer van de Provence kan niet zonder dat je een lavendelteler hebt ontmoet. In Clansayes onderwerpt Odile Tassi je aan een zintuiglijke test van enkele lavendelvariëteiten – wereldwijd zijn er meer dan 400! Ze legt uit welke troeven ze hebben en toont hoe het distilleren met behulp van een minialambiek precies in zijn werk gaat. Het bezoek wordt afgerond met een waaier aan producten: van etherische olie van lavendel en de hybride soort lavandin, tot een rustgevende kruidenthee.

www.essentiel-de-lavande.com

2 Prehistorische grotkunst in Vallon Pont d’Arc

Ontdek het eerste grote meesterwerk van de mensheid. Het is inmiddels 36.000 jaar oud en bevindt zich in de Grotte Chauvet. Die grot werd in 1994 ontdekt en staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Maar ze werd nooit opengesteld voor het publiek wegens te fragiel. De Grotte Chauvet 2 is ’s werelds grootste replica van een grot. “Probeer te vergeten dat je je in een replica bevindt”, luidt het advies van onze gids Lila, die ons meevoert in een koele, donkere spelonk versierd met stalactieten en stalagmieten. Het geslaagde, soms fakkelachtige spel van het licht laat ons een glimp opvangen van de beenderen van holenberen op de rotswanden. Maar wat vooral de aandacht trekt zijn de sublieme, levensechte en verbluffend nauwkeurige schilderingen van jagende, rennende of vechtende dieren. Er zijn ook afbeeldingen die met een in klei gedoopte vinger op de rotsen werden getekend: een paard, een uil en twee mammoeten, met één enkele lijn geschetst. Het hoogtepunt van het bezoek is zonder twijfel het grote paneel waarop behalve paarden met een uiterst expressief hoofd, ook andere dieren te zien zijn, zoals een neushoorn en leeuwen. Dankzij de volumes en de oneffenheden van de rotswand zijn ze stuk voor stuk extreem realistisch. Niet moeilijk om je tijdens deze ontroerende artistieke reis terug in de tijd, het verhaal achter de schilderingen voor te stellen. Spring zeker ook binnen in de Galerie de l’Aurignacien, een interactief en ludiek bezoekerscentrum waar je alles te weten komt over de kunst van onze voorouders en hoe zij leefden.

5 uitstapjes aan de poort van de Provence

www.grottechauvet2ardeche.com

3 Klein Versailles in Grignan

Breng in Grignan een bezoek aan het grootste renaissancekasteel van Zuidoost-Frankrijk, ook Le Petit Versailles du Sud genoemd. De terrassen van het kasteel, dat op een rotsheuvel werd gebouwd, bieden een 360° panorama over de Provence met haar lavendelvelden, over de Mont Ventoux en over de straatjes van het dorp, waar oude rozenvariëteiten voor kleur zorgen. Het kasteel van Grignan heeft een bewogen geschiedenis achter de rug, waarin markiezin de Sévigné een rol speelde. Deze Parijse dame kwam hier in de 17de eeuw op bezoek bij Françoise-Marguerite – haar dochter die door haar huwelijk gravin van Grignan werd – en stierf er uiteindelijk ook. De markiezin schreef talloze brieven aan haar dochter. Dertig jaar correspondentie die van Madame de Sévigné een beroemde Franse briefschrijfster maakte en bijdroeg tot de bekendheid van het kasteel. Er werden van de markiezin ruim duizend brieven verzameld en uitgegeven. Ze getuigen niet alleen van de grote liefde voor haar dochter, maar brengen ook verslag uit van diverse gebeurtenissen uit de eeuw van Lodewijk XIV. Tijdens je bezoek aan het kasteel krijg je de kamer van de markiezin te zien en kan je uittreksels uit haar briefwisseling bewonderen. Verder krijg je een goed beeld van het leven hier, van de middeleeuwen tot de 20ste eeuw. Sluit stijlvol af in Le Clair de la Plume, een charmant sterrenrestaurant in het dorp, waar verse streekproducten – en in het juiste seizoen truffels – de toon zetten.

5 uitstapjes aan de poort van de Provence

www.clairplume.com

4 Nougatgeheimen in Montelimar

Op naar Montélimar en zijn Allées Provençales, de voetgangerszone waar het heerlijk flaneren is en nougat proeven bij een ambachtelijke nougatmaker een must. Terwijl het aroma van lavendelhoning en gebrande amandelen onze neusgaten prikkelt, geeft hij enthousiast uitleg bij het productieproces dat al eeuwen nauwelijks veranderd is. Waarna het tijd is om een stuk nougat te proeven. Wist je dat nougat zijn faam dankt aan de files die zich in de jaren ’50 en ’60 vormden op de mythische Route Nationale 7? “De ambachtslui verkochten hun specialiteiten aan autobestuurders die vast kwamen te zitten in de stad”, weten ze bij de toeristische dienst. “De aanleg van de Autoroute du Soleil was dan ook een ramp voor de nougat.” Om de lekkernij te verteren, kan je naar het Château des Adhémar klimmen, een parel van romaanse bouwkunst.

5 uitstapjes aan de poort van de Provence

www.chaudron-dor.com

5 Kanoën op de Ardèche in Vallon-Pont-d’Arc

In een kano de Ardèche afvaren is een absolute aanrader! Je hoeft niet uitermate sportief te zijn, je moet enkel kunnen zwemmen. Een coach stelt je meteen op je gemak. Op oude sneakers en met een reddingsvest stappen we op de oever van de rivier af, waar Olivier ons uitlegt hoe we de peddel moeten hanteren en hoe we moeten reageren wanneer de kano zou omslaan. Instappen dan maar voor een traject van 8 km. Rustig niksen is er niet bij. Omdat we complete groentjes zijn, belandt onze kano meermaals in de takken en tegen de rotsen langs de oevers, terwijl de rest van de groep onder leiding van de coach snel door het water klieft. Vooruit raken doen we amper, maar lachen doen we des te meer! Oei, daar komt de eerste van de drie stroomversnellingen aan. “Zet je voeten schrap, verkramp niet, probeer de stroming aan te voelen en peddel naar rechts. Naar Rechts. NAAR RECHTS!!!”, schreeuwt Olivier boven het geraas van het snelstromende water uit. Oef, daar zijn we zonder kleerscheuren doorheen geraakt. En al zijn we kletsnat geworden van het opspattende water van de stroomversnelling, we amuseren ons te pletter! Daarna wordt de stroming rustiger en laten we ons door de kabbelende rivier meevoeren – al dan niet in de goede richting, wat maakt het ook uit! We genieten maximaal van het grandioze landschap. Intussen licht Olivier de geologische ontstaansgeschiedenis van deze canyon toe. We houden de adem in wanneer we onder de al even beroemde als indrukwekkende Pont d’Arc varen. Een magisch moment! Achteraf hebben we maar van twee dingen spijt: dat we ons badpak niet hebben meegenomen en dat we niet hebben gekozen voor een langer traject.

5 uitstapjes aan de poort van de Provence

Praktisch

Erheen

Met de TGV Brussel-Zuid naar Valence, www.b-europe.com/nl/treinen/tgv

Meer weten?

www.ardeche-guide.com, www.ladrometourisme.com

www.canoeardeche.com

Lees ook:

Historisch pandemie-erfgoed ‘Muur van de Pest’ viert 300ste verjaardag

Slapen in het groen van de Provence: 7 aparte slaapplekken

A la plage: de 140 km stranden en baaien van de Vendée

Op wijntrip: 9 Europese wijnhuizen bekroond om bezoekervaring

Partner Content