9 bijzondere kerstmarkten in Nedersaksen

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

1. Kerst op het water in Braunschweig

Voor één van de meest indrukwekkende en charmantste Duitse kerstmarkten, moet je in Braunschweig zijn. Het dorpje heeft een hoog sprookjesgehalte, door het mooie kasteelplein in het centrum. In de kerstperiode is zowel het kasteel als de kasteelgracht volledig verlicht en kun je er in groep op een vlot de typische Mumme glühwein drinken. Van een unieke kerstervaring gesproken!

2. Kerst tussen de grootste collectie vakwerkhuizen in Celle

Wat is authentieker dan de kerstsfeer opsnuiven in een dorpje dat de grootste collectie vakwerkhuizen van Europa bezit? Wanneer je in Celle aankomt, waan je je even terug in het verleden. Niet verbazend, aangezien de meeste huizen al 700 jaar oud zijn. Het schilderachtige stadje zet met Kerst alles in op een authentieke ervaring: zo kan je in Celle een stadswandeling doen met de “Moppenonkel”, een humoristisch personage uit de geschiedenis van het stadje, en kom je op de kerstmarkt sprekende lantaarnpalen tegen.

3. Kerst met glühbier in Göttingen

In de universiteitsstad Göttingen hangt een aparte sfeer in december. De combinatie van studenten en ambachtslieden die er hun kunsten laten zien, brengt een aangename ambiance met zich mee. Vooral de glasblazers maken de kerstmarkt van Göttingen bijzonder feeëriek en sfeervol. Göttingen staat daarnaast bekend om zijn glühbier dat je nergens anders vindt buiten in deze gezellige studentenstad.

4. Kerst in een oude steenkoolmijn in Goslar

Koning der kerstdecoraties is Goslar. Niet alleen de bekende Marktplatz van het stadje wordt extra gezellig ingericht, maar ook het speciaal aangelegde kerstbos zorgt voor een unieke kerstsfeer. Je waant er je zowaar even in Lapland. De geur van kaneel, gebakken appel en geroosterde amandels leiden je naar de oude mijnsite Rammelsberg. De vier indrukwekkende museumgebouwen die UNESCO-werelderfgoed zijn worden tijdens de kerstperiode omgetoverd tot een unieke kerstsite.

5. Kerst met de rattenvanger van Hameln

Hameln, de stad van de beruchte rattenvanger, voorziet tijdens de kerstperiode 60 houten kersthutjes in hun historische stadscentrum. Volledig omgeven door Renaissancegebouwen en vakwerkhuizen, waan je je er in een echte sprookjessetting.

Je kunt er schaatsen, elke dag treedt er een muzikaal ensemble op en om de ervaring helemaal af te maken, kun je een boottrip in kerstthema maken op de Weser. Ondertussen geniet je van een heerlijke portie ‘rattenstaarten’, een lokale specialiteit.

6. Kerst met Jägermeister in Wolfenbüttel

Wolfenbüttel viert dit jaar 430 jaar kerstmarkt en trekt daarvoor alle registers open. Elke dag kun je meewandelen met de “sprookjestour” – een wandeling doorheen de verlichte stad waar op verschillende plaatsen optredens van sprookjesfiguren plaatsvinden. Als thuishaven van het wereldberoemde kruidendrankje Jägermeister kan je in Wolfenbüttel ook proeven van een aantal typische glühweinvarianten met Jägermeister.

7. Kerst met vuurwerk in Hildesheim

Hildesheim mag dan misschien niet de grootste kerstmarkt van alle 9 stadjes hebben, het is zonder twijfel één van de meest charmante. Proef er van het typische gemberbrood, samen met een smakelijke glühwein. Hoogdag is zondag 27 december – die dag zijn de winkels uitzonderlijk open en vindt er ’s avonds een heus vuurwerkspektakel plaats.

8. Muzikale kerst in Lüneburg

Voor de kleinste kerstmarkt van Duitsland moet je aan café News in Lüneburg zijn. Het is een typische trekpleister, al komen de meeste mensen vooral voor de kerstmarkt op de Marktplatz van Lüneburg. De prachtige barokke gevels van deze vroegere Hanzestad worden prachtig verlicht en iedere dag vinden er muzikale optredens plaats. Op iedere straathoek kan je genieten van de plaatselijke Bregenwurst, een delicatesse onder de Duitse worsten.

9. Kerst zonder einde in Hannover

Centraal tussen de “9 stadjes” ligt Hannover, de hoofdstad van Nedersaksen. In deze gezellige stad komt er gewoonweg geen eind aan kerstactiviteiten. Je kunt er doorheen drie kerstmarkten met meer dan 170 stalletjes wandelen, de volledig aangeklede Winter Zoo bezoeken of de kunstige winterspektakels van de Wintervariété aanschouwen. Hannover heeft in de kerstperiode ook een “Wishing Well Forest”, waar je aan de Oskar-Winter fontein op zoek kunt gaan naar een gouden ring. Er wordt gefluisterd dat de wensen van de eerlijke vinder echt uitkomen.

Openingsdata Kerstmarkten 2015: Braunschweig: 25/11 tot 29/11 Celle: 26/11 tot 27/12 Göttingen: 25/11 tot 29/12 Goslar: 25/11 tot 30/12 Hameln: 25/11 tot 23/12 Hannover: 25/11 tot 22/12 Hildesheim: 27/11 tot 27/12 Lüneburg: 25/11 tot 23/12 Wolfenbüttel: 24/11 tot 23/12

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content