© FOTO'S ISOPIX

Alle lekkers op een stokje

Op zomerse dagen hebben we minder zin om veel tijd in de keuken door te brengen. Dan biedt lekkers op een stokje de uitkomst. Spiesjes zijn klaar in een handomdraai en je kan ermee scoren.

Vanillespiesjes met Sint-Jacobsnoot, tomaat, ui en limoen

(4 personen)

16 mooie sint-jakobsnoten – 8 vanillestokjes – olijfolie – zout – 1/2 koffielepel Espelettepoeder – 2 limoenen – 3 tomaten – 1 rode ui – 2 lente-uitjes – peper.

Spoel de sint-jakobsnoten, laat uitlekken op keukenpapier en leg in een diepe schaal. Voeg de vanillestokjes toe, giet er een scheutje olijfolie over, voeg zout en poeder van Espelette-pepertjes toe. Dek af met folie en laat 30 minuten marineren op een koele plaats.

Was de limoenen, snij ze in vier, en vervolgens nog eens doormidden.

Was de tomaten, halveer ze, verwijder de zaadjes en snij in kleine blokjes. Doe ze in een kom.

Pel de rode ui en de lente-uitjes, snipper fijn en voeg bij de tomaten. Giet er overvloedig olijfolie over, voeg peper en zout toe, roer om en zet koel.

Warm de oven voor op grillstand.

Prik de sint-jakobsnoten op de vanillestokjes, wissel af met limoenpartjes. Bedek de ovenplaat met bakpapier, leg er de spiesjes op en giet er de olie van de marinade over. Laat 6 minuten bakken in de oven. Draai de spiesjes halfweg de baktijd om.

Leg de spiesjes op de borden en serveer er de tomaten met ui bij.

Spiesjes van kalfssaltimbocca en mozzarella

Alle lekkers op een stokje
© FOTO’S ISOPIX

(4 personen)

2 courgettes – 1 aubergine – 1 rode paprika – 1 ui – 5cl olijfolie – 2 koffielepels provençaalse kruiden – zout – peper – 16 bolletjes mozzarella – 4 dunne kalfslapjes – 4 takjes salie – 16 rode en gele kerstomaten.

Was de courgettes, de aubergine en de paprika. Snij in kleine blokjes. Snipper de ui.

Warm de olijfolie in een pan en voeg de groenten toe. Breng op smaak met peper, zout en provençaalse kruiden en laat anderhalf uur sudderen op een zacht vuur.

Doe de mozzarellabolletjes in een slakom, voeg olijfolie toe, breng op smaak met peper, zout en kruiden. Roer om en zet opzij.

Snij elk kalfslapje in 4 repen, breng op smaak met peper en zout, leg een blaadje salie en een kerstomaat op elk reepje en rol op.

Prik afwisselend een kalfsrolletje en een mozzarellabolletje op een houten spiesje. Bedek de ovenplaat met bakpapier en leg er de spiesjes op. Giet er wat marinade van de mozzarellabereiding over.

Warm de oven voor op 6/7 (200°). Laat de spiesjes 10 minuten bakken. Draai geregeld om. Dien de spiesjes op met de ratatouille.

Spiesjes van kalfssaltimbocca en mozzarella

Alle lekkers op een stokje
© FOTO’S ISOPIX

(4 personen)

60g hazelnoten – 8 lange takjes rozemarijn – 4 rijpe abrikozen – 2 eetlepels rozemarijnhoning.

Verhit een pan zonder vetstof. Rooster de hazelnoten drie minuten terwijl je ze voortdurend opschudt. Hak de geroosterde hazelnoten op een plank fijn. Zet opzij.

Was de takjes rozemarijn en dep ze droog. Was ook de abrikozen en dep ze droog. Halveer ze en verwijder de steen.

Prik de halve abrikozen op de takjes rozemarijn.

Warm de honing op in een grote antikleefpan. Leg de spiesjes in de pan, met de holle kant van de abrikoos naar onder. Bak drie minuten op een matig vuur, terwijl je de abrikozen overgiet met de honing. Draai de spiesjes om en laat nog één minuut bakken.

Leg de spiesjes in een schaal, strooi er de gehakte hazelnoten over en dien op.

Spiesjes van peer en gepaneerde geitenkaas

Alle lekkers op een stokje
© FOTO’S ISOPIX

(4 personen)

1 peer – 4 Crottin de Chavignol-kaasjes – 1 ei – 2 eetlepels paneermeel – 1 afgestreken koffielepel paprikapoeder – 2 takjes salie.

Was de peer en droog af. Snij ze in vier, verwijder het klokhuis en snij de kwartjes peer vervolgens in fijne plakjes.

Snij de geitenkaasjes in vier.

Doe het ei in een diep bord. Strooi paneermeel in een tweede bord. Rol de kwartjes kaas door het geklopte ei en vervolgens door het paneermeel.

Prik de stukjes gepaneerde kaas en de schijfjes peer op houten spiesjes. Bedek de ovenplaat met bakpapier en leg er de spiesjes op. Warm de oven voor op stand 7 (210°). Zet de spiesjes in de oven en laat tien minuten bakken. Draai de spiesjes na vijf minuten om.

Haal de spiesjes uit de oven, strooi er wat paprikapoeder over, werk af met salieblaadjes en dien op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content