Britse bezoekers bij het graf van een geliefde op een militaire begraafplaats. © CWGC

Beleven en herdenken in het Passchendaele Museum

Plusmagazine.be Onlineredactie

Het Passchendaele Museum in Zonnebeke maakt zich op voor een bruisend weekend. Op 24, 25 en 26 mei gaan de Archeologiedagen en de belevingswandeling ‘De Weg Terug – The Way Back’ door in het Museum en het kasteeldomein.

Het Passchendaele Museum organiseert samen met de University of Kent, Central Saint Martins, University of the Arts London en Gateways Partnership de belevingswandeling ‘De Weg Terug – The Way Back’, binnen het WOI-themajaar LANDSCAPES | Feel Flanders Fields van Westtoer en Toerisme Vlaanderen.

De Weg Terug

Toen de oorlog in november 1918 eindigde bleef vernieling achter. In de jaren ‘20 bezochten duizenden de Westhoek, op zoek naar het graf van hun geliefde of het slagveld waar ze vochten en stierven. Dit minder gekende stukje geschiedenis wordt gebracht tijdens een belevingswandeling en multimedia live spektakel. De dugout, loopgraven en het kasteel van Zonnebeke vormen het decor voor een unieke ervaring. Een combinatie van projecties, videomapping, muziek en gesproken woord brengen het Zonnebeke van anno 1920 terug tot leven tijdens een live voorstelling.

De ‘De Weg Terug – The Way Back’ belevingswandeling gaat door van vrijdag 24 mei tot en met zondag 26 mei, telkens vanaf 18 uur volgens timeslots. De wandeling duurt ongeveer 40 minuten. Gratis toegang voor kinderen tot en met 6 jaar. Toegang voor kinderen vanaf 7 jaar en volwassenen bedraagt € 13,00. Tickets zijn enkel online te koop via passchendaele.be.

Het ‘De Weg Terug – The Way Back’ multimedia live spektakel is gratis toegankelijk en gaat door op vrijdag 24 en zaterdag 25 mei om 21.45 uur op het binnenplein van het kasteeldomein. Reserveren is niet nodig.

‘De Weg Terug – The Way Back’ is toegankelijk voor alle leeftijden en wordt voorgesteld in het Nederlands en het Engels.

Archeologiedagen

Tijdens de Archeologiedagen in Zonnebeke komen bezoekers meer te weten over de vele gezichten van archeologie tijdens diverse gratis activiteiten in het kasteeldomein.

Op donderdag 23 mei biedt Simon Verdegem een uitgebreid overzicht van de ontwikkelingen binnen slagveldarcheologie tijdens een lezing in het kenniscentrum. Van vrijdag tot zondag neemt een re-enactmentgroep je mee terug in de tijd naar de Eerste Wereldoorlog dankzij hun historische en educatieve demonstraties. Verder toont een pop-up tentoonstelling in het Passchendaele Museum enkele nieuwe en unieke archeologische WOI-vondsten uit Zonnebeke. Kinderen zijn welkom om gelukspopjes of identiteitsplaatjes te maken tijdens een leuke workshop op zaterdag- en zondagnamiddag.

De Archeologiedagen gaan door van 24 tot en met 26 mei van 10 tot 17 uur. Toegang tot alle activiteiten is gratis.

De archeologiedagen (van 10.00 tot 17.00 uur) en ‘De Weg Terug – The Way Back’ (vanaf 18.00 uur) gaan door tijdens het weekend van 24, 25 en 26 mei. Het Passchendaele Museum is elke dag open van 10.00 tot 17.30 uur. Laatste toegang tot het museum om 16.30 uur.

Meer informatie over alle evenementen op www.passchendaele.be/evenementen.

Partner Content