De vondsten van de mooiste tuin van Vlaanderen

Bosch en Libelle hebben de tuin van het echtpaar Luc en Kristel De Puysseleir-De Bock uit Stekene uitgeroepen tot de mooiste tuin van Vlaanderen 2011. We zagen er zes vondsten die van een vrij klassieke tuin iets bijzonders maken.

Luc De Puysseleir en Kristel De Bock wonen in een villa met een tuin in een klassieke, rechthoekige vorm (totale oppervlakte: 1800 m²). Ze wonen er al twintig jaar met hun twee kinderen. Anderhalf jaar geleden kreeg Luc de “kolder in de kop”. Hij wilde zijn tuin “anders” en begon maandenlang plannen te tekenen en te zwoegen.

Als je vandaag de vernieuwde tuin ziet, springen zes vondsten in het oog. Om te onthouden als u zelf tuinrenovatieplannen hebt!

1. Maak kleine glooiingen in het gazon

De oorspronkelijke tuin was volledig plat. Nu lijkt het gazon mooi te golven door de aanwezigheid van bulten en glooiingen. Hiervoor heeft de eigenaar eigenhandig grond uitgegraven aan de rand van de tuin en daarmee hoopjes gemaakt. Het hele gazon is nadien opnieuw ingezaaid. De grond werd uitgegraven op smalle stroken tussen de borders en de tuinafsluiting. De beplanting van de borders (veel hortensia’s!) zorgt ervoor dat je de uitgravingen niet ziet. Bij regenweer scheppen deze lagere stroken een waterreservoir voor de planten.

2. Strip hoge bomen

In de bestaande tuin stonden hoge sparren, die hier twintig jaar geleden al aangeplant werden. De eigenaar heeft ze ontdaan van alle zijtakken, zodat alleen de stammen en de kruinen overblijven. Dat heeft veel meer licht in de tuin gebracht. De naakte stammen lijken op smalle zuilen en scheppen mooie visuele effecten. Deze werkwijze is gemakkelijk toe te passen op alle hoge en relatief smalle bomen zoals berken, sparren en elzen.

3. Zorg voor water

Ook hier is water de grote verleider geworden. Vooraan in het midden van de tuin is nu een rechthoekige waterpartij gekomen met een waterval die de volledige breedte van één zijde vult. Alle blikken worden hier meteen naartoe getrokken. Rond het water zijn vlakken geplaveid als zithoek. Gerecupereerde balken van natuursteen vormen een stijlvolle omheining. Elke dag vakantiesfeer!

4. Schep niveauverschillen

De glooiingen in het gazon vormen niet de enige niveauverschillen in de “mooiste tuin van Vlaanderen”. Elders zijn op een drietal plaatsen brede trappen gemaakt en bedekt met kiezelsteentjes. Ze leiden naar de waterpartij en naar een bijkomende zithoek achteraan in de tuin. Ze doen de tuin groter lijken dan hij is.

5. Speel met ledverlichting

Tuinverlichting is altijd knap, maar duur in de aankoop en in het verbruik. De eigenaars kozen voor een alternatief: ledlampjes en ledstrips ingewerkt in de balken rond de waterpartij en op andere plaatsen. Zulke ledverlichting is weliswaar niet goedkoop, maar die aankoop betaalt zichzelf deels terug door de lange levensduur en het minieme verbruik. De eigenaars kunnen de kleur van de ledlampjes aanpassen en op die manier een prettig lichtspel spelen.

6. Mobiliseer vrienden

Bijna al het renovatiewerk werd door de eigenaar zelf uitgevoerd, maar hij deed daarvoor wel een beroep op de hulp van goede vrienden en zelfs van zakenrelaties. Iedereen was kundig in iets anders en op den duur werd de aanleg van de nieuwe tuin een gepassioneerd groepsgebeuren en een vorm van netwerking! In ruil kunnen de werkers nu mee komen genieten, want juist dat was het doel van de eigenaars: de tuin omtoveren tot een plek waar zij (en hun kinderen) vrienden en familieleden kunnen ontvangen in een decor dat hun geliefde Provence oproept.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content