De winterkamperfoelie: een geurend winterwonder

Winterbloeiers in de tuin zijn op zich al bijzonder. De winterkamperfoelie Lonicera purpusii zet de seizoenen op hun kop.

De klassieke kamperfoelie (Lonicera) kennen we allemaal als de bloeiende klimplant die op zomeravonden zwoele geuren verspreidt. Deze plantenfamilie telt echter ook een aantal speciaaltjes en één ervan is de kruising Lonicera purpusii, ook winterkamperfoelie genoemd. Het is geen klimplant maar een relatief lage struik (maximaal 2 meter hoog) met donkergroene ovalen bladeren en vooral een opvallende winterbloei. Tussen december en april vormt ze paarsrode scheuten en daaruit komen roomwitte bloempjes met gele meeldraden tevoorschijn. Nog opvallender is de heerlijke geur die ze verspreiden. Hun parfum moet niet onderdoen voor dat van de zomerkamperfoelie en blijft hartje winter iets wonderbaarlijks. De grootste bloemen en de sterkste geur vind je bij de variëteit Winter Beauty.

De bloemen verschijnen aan nieuwe en deels bladloze takken en dat maakt ze goed zichtbaar. De Lonicera purpusii is immers een halfwintergroene struik. Dat betekent dat ze in de winter slechts een deel van haar bladeren verliest. De rest van de bladeren wisselt ze in de andere seizoenen. Met die seizoenen ligt ze trouwens helemaal overhoop, want ze krijgt vaak rode bessen in de maand mei! Als u meerdere exemplaren plant, is de kans op vruchten het grootst.

Een winterkamertje in de tuin

De winterkamperfoelie heeft één nadeel: ze vraagt beschutting tegen tocht en zware vorst. Om ze daartegen te beschermen en tegelijk meer plezier van dit geurige winterwonder te hebben, kunt u ze als een tuinkamertje aanplanten. Concreet betekent dit dat u rekening houdt met het volgende.

  • Kies een zonnige plek op het zuiden of het westen die u vanuit de woonkamer of de keuken goed kunt zien.
  • De plantplaats moet liefst vóór een hoge bladhoudende haag liggen. Of door een bladhoudende boom of struik beschut worden tegen de oostenwind.
  • Plant de kamperfoeliestruikjes in de vorm van een niet te groot vierkant, bijvoorbeeld met een zijde van 2,5 m. Oktober-november vormt de beste plantperiode. Laat een tussenafstand van zeker 60 cm tussen elk struikje (winterkamperfoelie groeit breed uit). Laat de struiken niet hoger komen dan 1,5 m en behandel ze verder als een haag. Snoei ze echter niet meer vanaf september, maar knip na de bloei wel het dode hout weg.
  • Beplant de binnenzijde van het kamertje met andere winter-bloeiers zoals kerstrozen (Helleborus), sneeuwklokjes, toverhazelaar, winterheide, krokussen, Chimonanthus praecox, vroege narcissen...

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content