Dino ‘Arkhane’: wereldprimeur voor Museum Natuurwetenschappen

De komende 11 maanden kan je in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel het authentieke skelet van een tot nu toe onbekende dinosaurussoort zien. Hij kreeg de naam Arkhane.

Arkhane is een 8,7 meter lange, nieuw soort allosauriër of roofdino. Zijn skelet is 155 miljoen jaar oud en voor 70 procent bewaard gebleven, wat uitzonderlijk is. De paleontologen van het Museum voor Natuurwetenschappen onderzochten hem zes maanden lang. Daaruit bleek ook dat de botten van de vleesetende dinosaurus kenmerken vertonen die nog niet bij andere allosauriërs zijn waargenomen. Dat maakt van dit specimen een wereldprimeur, zegt hoofdpaleontoloog Pascal Godefroit. Het gaat weliswaar om details die een leek niet ziet, maar voor paleontologen belangrijk zijn.

Arkhane staat niet in de grote zaal bij de Iguanadons van Bernissart, wel op een podium in de Galerij van de Evolutie. De roofdinosaurus wordt in zijn jachtpositie getoond, zonder vitrine, zodat je hem bijzonder goed kan bekijken. Hij kon tot 55 km per uur rennen en woog tussen de 700 en 1500 kg.

Dino van 2 miljoen euro

De allosauriër werd in 2014 opgegraven in Wyoming, aan de voet van de Rocky Mountains, in de VS, een mekka voor dinosaurusjagers. In 2018 werd het skelet te koop aangeboden op een veiling in Parijs. Een privé-persoon, die anoniem wenst te blijven, verwierf het voor 2 miljoen euro. Daar kwam toen heel wat kritiek op vanuit de wetenschappelijke wereld. Maar in de VS is het zo dat wanneer er fossielen op jouw grond worden gevonden, je eigenaar bent en het skelet dus kan verhandelen. De nieuwe bezitter noemde hem Arkhane, een samenvoeging van het Latijnse Arcanus (raadselachtig geheim) en Genghis Khan, de machtige veroveraar. In 2018 zocht de eigenaar contact met het Koninklijke Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen voor onderzoek. Zo werd besloten tot samenwerking. De ‘geheime eigenaar’ blijkt een kennis te zijn van de Belgische racelegende Jacky Ickx. Ickx, zelf gepassioneerd door dinosaurussen, werd aangezocht als peter. “Ik ben nu eenmaal zelf een dinosaurus”, grapt hij.

Arkhane. Van 7 mei 2019 tot 7 april 2020 in Museum voor Natuurwetenschappen, Vautierstraat 29, Brussel. Ingang museum (Arkhane incluis): ?7. Info: www.natuurwetenschappen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content