© G.F.

Een literaire Scheldetocht met Verhaeren en co

De tentoonstelling Escaut! Escaut! in het Antwerpse Letterhuis bewijst eer aan vijf Franstalige Vlaamse schrijvers geboren aan de Schelde: de dichter Emile Verhaeren en zijn tijdgenoten Georges Eekhoud, Max Elskamp, Georges Rodenbach en Maurice Maeterlinck.

De tentoonstelling neemt de bezoeker mee stroomopwaarts langs de Schelde. Onderweg maakt hij kennis met de Franstalige schrijvers uit Antwerpen (Georges Eekhoud en Max Elskamp), Sint-Amands (Emile Verhaeren), Gent (Maurice Maeterlinck) en Doornik (Georges Rodenbach) en met hun milieu.

Schilderijen zoals een weinig bekend portret van Verhaeren door Theo Van Rysselberghe en fraaie borstbeelden roepen de auteurs op.

Grote uitstraling

Dit waren de auteurs die België en ook Vlaanderen een halve eeuw na Hendrik Conscience opnieuw op de kaart van de Europese letteren zetten. Ze werden gelezen van Londen tot Stockholm en van Moskou tot Lissabon – en Maeterlinck kreeg in 1911 zelfs de Nobelprijs voor literatuur.

Escaut! Escaut! laat dit zien met prachtige manuscripten en brieven en met fraaie boekuitgaven, vormgegeven en geïllustreerd door de beste symbolistische kunstenaars uit die tijd, zoals Van Rysselberghe, Fernand Khnopff en Henry van de Velde.

De schrijvers publiceerden hun werk in Parijs (waar Verhaeren en Rodenbach ook woonden) en genoten de bewondering van internationale grootheden. Tot de meest fervente bewonderaars van Verhaeren behoorden Rainer Maria Rilke en Stefan Zweig.

Foto’s van vandaag en vroeger

Hedendaagse foto’s van Nicolas Maeterlinck (achterneef van de beroemde auteur) roepen op Escaut! Escaut! de sfeer op van een literaire trip over en langs de Schelde. Verder zijn er geheimzinnige, verscheurde foto’s van de minnares van Max Elskamp en indringende beelden van de Vlaamse steden omstreeks 1870.

Praktisch

Letterhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen

Tot en met 29 januari 2017, van dinsdag tot en met zondag, van 10 tot 17 uur

Tickets: € 5, € 3, gratis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content