© Getty Images/iStockphoto

Frisse tips voor een slecht ruikende vuilnisbak

Als de temperaturen een beetje oplopen, mag je je eraan verwachten: de vuilnisbak in de keuken begint een onwelriekend geurtje te verspreiden en in de container voor groenafval kruipen ineens allerlei vieze beestjes rond. Tijd voor een paar frisse tips dus.

Dat vuilnisbakken snel gaan stinken en walmen is niet zo gek: afvalresten vormen een ideaal klimaat voor allerlei bacterien. En als het wat warmer is, vermeerderen die zich nog veel sneller – geen wonder dus dat stinkende vuilnisbakken vooral in de zomermaanden een probleem zijn.

Voorkom vieze luchtjes uit de vuilnisbak

Kattenbakvulling

Strooi een dun laagje – liefst fijne – kattenbakvulling onderin je vuilnisbak en onderin de vuilniszak. Kattenbakvulling absorbeert zowel geuren als vloeistoffen, waardoor er minder snel vieze luchtjes ontstaan. Wel moet je de kattenbakvulling onderin de bak bij minimaal wekelijks verversen.

Soda

Soda is niet alleen heel geschikt als schoonmaakmiddel, maar het absorbeert ook vieze geuren. Strooi wat soda onderin de vuilnisbak en vuilniszak en de akelige luchtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Kranten

Leg een krant onderin de vuilnisbak. Mocht de vuilniszak kapot gaan, dan absorbeert de krant de eventuele vloeistoffen en daarmee ook vieze geurtjes. Vervang de krant bij elke nieuwe vuilniszak.

Zo houd je de vuilnisbak schoon

Omdat de vuilnisbak zo’n ideale broedplaats voor bacteriën en schimmels is, los je het probleem ‘stinkende vuilnisbak’ niet op met alleen de bovenstaande tips en een nieuwe vuilniszak. De vuilnisbak heeft regelmatig een goede poetsbeurt nodig. Voor het schoonmaken van de vuilnisbak heb je verschillende mogelijkheden. Soda of afwasmiddel werkt prima, maar wil je het wat rigoureuzer aanpakken, gebruik dan chloor of bleekmiddel. Gezien de schadelijke dampen van chloorbevattende schoonmaakmiddelen is het wel verstandig het schoonmaakklusje even buiten te doen. Gebruik er in elk geval niet te veel van en kijk uit met je kleding.

Zo houd je de kliko schoon

Er is weinig vervelender dan een stinkende kliko (afvalcontainer) in de tuin, en het kan zelfs nog erger: als maden en vliegen je kliko als woning hebben uitverkoren. Stinkt de kliko of heb je last van vliegen en maden in en rond de bak, maak deze dan eerst goed schoon met azijn of groene zeep en heet water. Daarna is het zaak de kliko fris te houden:

  • Houd de kliko droog door onderin kranten te leggen of de bodem met een laagje stro te bedekken; kranten en stro absorberen het vocht en zorgen er tegelijkertijd voor dat afval niet aankoekt.
  • Wikkel etensresten in een krant of gebruik biologisch afbreekbare afvalzakjes om resten in weg te gooien. Vliegen leggen hun eitjes graag in etensresten, dus als je ervoor zorgt dat dat niet mogelijk is, blijven de vliegen ook weg.
  • Hang een mottenbal in de kliko; de geur van mottenballen houdt vliegen op afstand.
  • Bij de supermarkt zijn speciale afvalzakken voor de kliko te koop. Zorg er wel voor dat de kliko goed schoon is voor je de zak erin doet.
  • Zout of kalk in de kliko zorgt ervoor dat eventueel aanwezige maden uitdrogen.
    Zitten er al maden in de kliko, gooi er dan een paar takken klimop bij: klimop is giftig voor maden.

Bron: Plusonline.nl/Mariska Tjoelker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content