© G.F.

Ga proeven bij de sterren- en tv-koks

Fijnproevers en lekkerbekken of trendy gezegd ‘foodies’ houden maar beter het lange Hemelvaartweekend vrij in hun agenda. Want dan heeft ‘Antwerpen Proeft’ plaats. Het is dit jaar trouwens een feesteditie want het culinaire festival bestaat 10 jaar en is grootster opgevat dan ooit. Een indrukwekkende stoet van sterrenchefs, tv-koks aan aanstormend talent tekent present.

Het principe is simpel: Bij veertig stands kan je voor een fractie van de normale prijs (5 of 7,5 euro) gerechtjes proeven van topchefs. Wie kan je er zoal aan het werk zien? Jeroen Meus maakt in zijn foodtruck Würst gastronomische ‘haute dogs’ -de hot dog is trouwen aan een revival bezig-. Sergio Herman (The Jane) presenteert de perfecte combinatie met Duvel, Nathalie Meskens (Nimman, Yam Thai) laat je kennis maken met haar Thaise specialiteiten en verder ontbreken ook Roger Van Damme (Het Gebaar), Piet Huysentruyt (Likoké), Wout Bru (brasserie Bru by Suzy) en sommelier Sepideh Sedaghatnia niet. Er is ook plaats voor rijzende sterren en je kan deelnemen aan lezingen, workshops, demonstraties....

“We vormen de wereldtop, maar de wereld weet het niet”

Vlaams minster van Toerisme Ben Weyts steunt het evenement. “Het klinkt misschien raar hier in Antwerpen, maar we zijn te weinig trots en chauvinistisch. We vormen de culinaire wereldtop- alleen de wereld weet het niet”, aldus Weyts bij de persvoorstelling maandag. “Iedereen denkt nu dat Denemarken de culinaire topbestemming is omdat Noma, verkozen tot beste restaurant ter wereld, er zich bevindt. Denemarken heeft in totaal 26 Michelinsterren, maar alleen al in de provincie Antwerpen zijn er evenveel”, legt de minister uit. “Bovendien is nergens de kloof tussen de top en alles wat erachter zit zo klein. Hier kan je aan elke eenvoudige tafel of toog lekker eten. Het is belangrijk dat we daarmee uitpakken, want voor 40 procent van de mensen zijn eten en drinken van doorslaggevend belang wanneer ze een vakantiebestemming kiezen.”

TV-kok Piet Huysentruyt (Likoké) bevestigt: “Wij horen inderdaad tot de wereldtop, maar we zijn gewoon veel té bescheiden. In het buitenland wordt bijvoorbeeld met groot ontzag over Peter Goossens (Hof van Cleve) gesproken. Eigenlijk heeft hij het beste restaurant ter wereld.”

En waarom Huysentruyt al voor de derde keer deelneemt aan het event? “Ik vind het gewoon erg leuk en het festival geeft je veel visibiliteit. Bij mijn stand kunnen mensen langskomen voor de Moambe, een gerecht dat ik opdraag aan mijn vader die 18 jaar geleden is overleden. Het bestaat uit kip met palmnootolie, rijst en fijngestampte maniokbladeren. Moambe is het nationale gerecht van Congo en dat aten we destijds in Congo elke weekdag. ”

Antwerpen Proeft. 5 tot 8 mei aan de Waagnatie, Rijnkaai 150, Antwerpen. Ticket in VVK: €6,5 (inclusief apertief en welkomstdrank). Het volledige programma én alle gerechten vind je op www.antwerpenproeft.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content