© Getty Images/iStockphoto

Kijken naar de zon op zondag 3 juli

Goed nieuws voor wie hunkert naar een streepje zon: op zondag 3 juli organiseert de Vereniging Voor Sterrenkunde vzw (VVS) met de medewerking van volkssterrenwachten, sterrenkundige clubs en amateur-astronomen een Zonnekijkdag. Geïnteresseerden kunnen dan op meer dan 26 plaatsen in Vlaanderen terecht om op een veilige manier met telescopen naar de zon te kijken.

En er valt best heel wat te zien op het oppervlak van de zon. Zo zijn er zonnevlekken waar te nemen, lokale magnetische storingen op de zon waardoor het er wat minder heet is dan in de omgeving en ze dus donker afsteken tegen de rest van het zonneoppervlak. Sommige van die zonnevlekken zijn groter dan de aarde. Met speciale filters is ook de atmosfeer van de zon te zien, waarin er vaak zonnevlammen zichtbaar zijn. Dit zijn zeer energetische uitbarstingen op de zon die het radioverkeer hier op aarde kunnen verstoren. Op verschillende kijkposten tijdens de Zonnekijkdag zullen er telescopen met bijzondere filters aanwezig zijn om zonnevlammen en de atmosfeer van de zon te bekijken.

De initiatiefnemers waarschuwen er tegelijk voor om enkel op een veilige manier naar de zon te kijken, niet met een zonnebril en zeker ook nooit met een verrekijker of een telescoop zonder de juiste zonnefilter, want dat kan leiden tot onherstelbare oogschade.

Meer informatie over de Zonnekijkdag is te vinden op www.zonnekijkdag.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content