© ISOPIX

Konijn, altijd een festijn!

Het moet niet altijd konijn met bier en pruimen zijn. Ook elders in de wereld is konijn de centrale gast in gerechten. En een prima afwisseling voor wit vlees en kip.

Kruidig konijn met polenta en gegrilde chorizo

(Voor 4 personen)

1 takje salie, 2 takjes rozemarijn, 1 konijn in stukken gesneden, 6 eetlepels olijfolie, peper en zout, 15 cl witte wijn, 5 cl water, 1 eetlepel tomatenpuree, 6 jeneverbessen, 250 g polenta (maïsmeel), 1 eetlepel volle room, 60 g boter, 30 g geraspte parmezaan, 1 chorizo.

1. Warm de oven voor op stand 7 (210°C). Was de salie en de rozemarijn en dep droog.

2. Leg de stukken konijn in een ovenschaal. Giet er de olijfolie over. Voeg peper, zout en de takjes salie en rozemarijn toe. Zet in de oven en laat 10 minuten bakken.

3. Meng intussen de witte wijn, het water, de tomatenpuree en de jeneverbessen. Voeg dit mengsel toe aan het konijn in de oven en laat 30 minuten verder bakken. Draai de stukken konijn geregeld om.

4. Breng een liter water aan de kook met 15 g zout. Doe er druppelsgewijs de polenta bij. Laat 20 minuten koken, roer geregeld om. Voeg daarna de room, de boter en de parmezaan toe. Kruid bij indien nodig. Hou warm.

5. Haal het konijn uit de oven en hou het warm. Snij de chorizo in plakjes, leg ze op een bakplaat bedekt met aluminiumfolie.

6. Zet de ovengrill aan, zet de bakplaat met chorizo in de oven en laat 5 minuten grillen.

7. Verdeel het konijn en de polenta over de borden. Voeg de plakjes chorizo toe en lepel er het bakvocht van het konijn over. Dien meteen op.

Konijntajine

Konijn, altijd een festijn!
© ISOPIX

(Voor 4 personen)

2 gekonfijte citroenen, 6 wortelen, 3 eetlepels olie, 1 konijn in stukken gesneden, oe koffielepel korianderzaadjes, oe koffielepel komijnpoeder, 1 eetlepel vloeibare honing, zout, 20 cl gevogeltebouillon, 2 eetlepels pijnboompitten, 3 takjes verse koriander.

1. Snij een gekonfijte citroen in schijfjes, de andere in kleine partjes. Schil de wortelen ze schuin in schijfjes.

2. Warm de olie op in de tajineschotel. Bak de stukken konijn goudbruin. Voeg de korianderzaadjes en het komijnpoeder toe. Voeg de honing en het zout toe, en roer om.

3. Voeg de bouillon, de wortelschijfjes en de gekonfijte citroen aan de tajine toe. Plaats een vlamverdeler tussen je gasvuur en de tajine. Zet het deksel op de tajine en laat één uur garen.

4. Rooster intussen de pijnboompitten in een hete pan. Was de koriander, dep droog, verwijder de takjes en hak grof.

5. Voeg 5 minuten voor het einde van de gaartijd de pijnboompitten en de verse koriander aan de tajine toe. Dien meteen op.

Stoofpotje van konijn, witte bonen, spek en kruiden

Konijn, altijd een festijn!
© ISOPIX

(Voor 4 personen)

300 g kleine witte bonen (haricot coco), 4 jonge uien, 1 teentje look, 1 wortel, peper en zout, 100 g gerookt spek, 2 eetlepels olijfolie, 1 konijn in stukken gesneden, 15 cl droge witte wijn, een kruidentuiltje (tijm, rozemarijn, laurier).

1. Zet de bonen de avond voordien te weken in veel water.

2. Laat de bonen de volgende ochtend uitlekken. Doe ze in een grote stoofpan met drie keer hun volume aan water. Breng aan de kook, zet er een deksel op en laat 30 minuten sudderen.

3. Was de jonge uien en verwijder de stegels. Pel en plet de look. Schil de wortel en snij in schijfjes. Snij het gerookt spek in blokjes.

4. Doe het spek in de stoofpan met de olijfolie. Voeg de stukken konijn, de uien, de look en de wortelschijfjes toe.

5. Laat 10 minuten bakken onder voortdurend roeren. Voeg peper en zout toe. Giet er de witte wijn bij. Voeg de bonen en het kruidentuiltje toe. Zet een deksel op de pan en laat nog 50 minuten verder garen. Roer af en toe om. Dien heel warm op, rechtstreeks uit de stoofpan.

Konijn met gorgonzola

Konijn, altijd een festijn!
© ISOPIX

(Voor 4 personen)

4 eetlepels olie, 1 konijn in stukken gesneden, 2 teentjes look, 50 cl witte wijn, 1 takje rozemarijn, zout, peper van de molen, 20 cl vloeibare room, 200 g gorgonzola.

1. Verhit de olie in een grote stoofpan. Bak het konijn aan alle kanten aan. Pel de teentjes look.

2. Voeg de wijn, de rozemarijn en de look toe. Breng op smaak met peper en zout. Zet het deksel op de pan en laat één uur sudderen op een zacht vuur.

3. Giet 15 minuten voor het einde van de gaartijd van het konijn de vloeibare room in een pannetje. Kruimel er de gorgonzola bij en laat 10 minuten warmen op een zacht vuur, roer geregeld. Breng op smaak met peper.

4. Leg de stukken konijn in een schaal, giet er de gorgonzolaroomsaus over.

5. Dien meteen op met pasta en spinazie met room.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content