Maak een hanging basket

Een ronde mand kan worden opgehangen aan een pergola of schutting, maar past ook prima op het balkon. Bij de traditionele hanging basket worden meerdere lagen planten boven elkaar ‘gestapeld’.

Stap 1

Haal de benodigde spullen in huis: de gewenste mand, balkon- of muurhaken, veenmos (Sphagnum) die goed vochtig aanvoelt, hanging basketgrond (droogt minder snel uit dan potgrond), klei-korrels, Osmocote meststoftabletten en natuurlijk de gewenste planten.

Stap 2

Gebruik als basis een mooie bladplant als Helichrysum petiolare, klimop (Hedera helix), Dichondra, penningkruid (Lysimachia nummularia), bonenkruid (Satureja hortensia) of hondsdraf (Glechoma). In kleurige eenjarigen is een enorme keus, onder andere Lobelia, Surfi nia, Petunia, Heliotropium, Scaevola, geranium (Pelargonium), klokjesbloem (Campanula), ijzerhard (Verbena) en, goed voor plekken met minder zon, vlijtig liesje (Impatiens).

Stap 3

In plaats van deze uitbundige zomerbloeiers kan ook voor aardbeien, trostomaatjes of kruiden worden gekozen. Zo wordt de hanging basket een minimoestuin.

Stap 4

Hangmanden hebben elke dag water nodig. Op warme of winderige dagen soms zelfs tweemaal per dag. Meng eerst de kleikorrels door de hanging basketgrond om het water langer vast te houden.

Stap 5

Zet een ronde mand op een grote bloempot of emmer. Breng langs de binnenkant van de mand een laag veenmos (Spaghnum) van 3 tot 5 cm aan. Druk die stevig aan en leg daarop een dikke laag hanging basketgrond.

Stap 6

Dompel de kluiten van de planten in een emmer met water tot er geen luchtbellen meer omhoog komen. Haal de kluiten voorzichtig een beetje uit elkaar.

Stap 7

Plant de eerste laag planten, schuin naar beneden en met de wortels in de grond, goed verdeeld over de hele mand. Werk van buiten naar binnen door de spijlen.

Stap 8

Leg weer een laag veenmos over de kluiten en langs de rand en druk stevig aan. Hierover weer een laag hanging basketgrond.

Stap 9

Plant de tweede laag plantjes op dezelfde wijze en druk dan de Osmocote meststoftabletten in de grond. Kijk op de gebruiksaanwijzing voor de hoeveelheid. Dan weer een laag veenmos over de kluiten en langs de rand, en weer stevig aandrukken.

Stap 10

Eventueel een derde laag planten aanbrengen (zie stap 6). Werk de bovenkant af met planten en veenmos. Vul de hanging basket niet tot de rand maar blijf er ongeveer 5 cm onder, anders stroomt
de mand over bij het begieten of bij een stevige regenbui.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content