© BELGA

Monument Everard t’ Serclaes aan Brusselse Grote Markt na 104 jaar vervangen

Het monument Everard ’t Serclaes van kunstenaar Julien Dillens (1849-1904) is na 104 jaar vervangen door een volledig nieuwe bronzen kopie van het originele monument. Het monument op de hoek van de Karel Bulsstraat en de Grote Markt werd ingehuldigd door Brussels burgemeester Yvan Mayeur en schepen van Erfgoed Geoffroy Coomans de Brachène.

Het originele monument is vooral gekend van zijn liggende figuur waar mensen over wrijven, omdat het geluk zou brengen. Na meer dan honderd jaar was het bronzen monument aangetast door natuur en mens. Er was corrosie van het metaal door chloriden, de buitenzijde was bedekt met zwarte deeltjes door de afzetting van fijn stof, en op verschillende plaatsen was het metaal afgesleten.

Wat ooit een bronzen monument met een liggende figuur met een laagje zwart patina was, werd een donker monument met een goudkleurige liggende figuur door de aanrakingen van het publiek. Het nieuwe monument toont nu opnieuw de originele kleuren.

“Het monument Everard ’t Serclaes symboliseert de strijd voor de vrijheid van de Brusselaars die stierven voor een overtuiging waarin we nog altijd geloven”, zei burgemeester Mayeur bij de onthulling.

Het originele monument is evenwel niet verloren gegaan. De stad Brussel liet het restaureren en stelt het nu tentoon in het stadhuis, samen met het gipsmodel dat in 1898 diende als maquette. Het kostenplaatje van de restauratie bedroeg 244.442 euro.

Partner Content