© BELGA/SANDRO DELAERE

Nieuw Zwin Natuur Park klaar voor grote (her)opening

Het nieuwe Zwin Natuur Park in Knokke-Heist is klaar voor de grote (her)opening op vrijdag 10 juni. Er is 25 miljoen euro geïnvesteerd in onder meer een nieuw bezoekers- en kijkcentrum.

Koste noch moeite werden er gespaard om het oude onthaal en de betonnen parking om te vormen tot een modern onthaal- en bezoekerscentrum voor de bezoekers van de natuurvlakte op de Belgisch-Nederlandse grens.

In de opmerkelijke zwarte, duurzame gebouwen die opgaan in de natuur is er een nieuw onthaalcentrum met bistroruimte, maar de belangrijkste troef is het bezoekers- en natuureducatiecentrum. Bezoekers krijgen er een paspoort mee waarmee ze in de huid kunnen kruipen van tien vogels. Zo kunnen ze er onder meer zelf leren vliegen als hun vogel. Het geheel is ingericht als een luchthaven omdat het Zwin fungeert als internationale luchthaven voor trekvogels.

Themahutten

Er is ook een nieuw kijkcentrum dat in het landschap verwerkt zit, en tegelijkertijd dienst doen als dam in het kader van de kustbescherming. Op het terrein zijn er zeven themahutten opgetrokken die de bezoekers tussen de vogels en de natuur brengt, op een interactieve manier. Opvallend is ook de luisterduin, een krater waar geluiden van vogels te horen zijn. En met grote landingspalen blijven de ooievaars een van de belangrijkste blikvangers. Aanpalend zijn er ook educatieve ruimtes met onder meer een laboratorium.

Nieuw Zwin Natuur Park klaar voor grote (her)opening
© BELGA/SANDRO DELAERE

Het nieuwe Zwin Natuur Park is een miljoenenproject dat 25 miljoen euro kostte, waarvan bijna 20 miljoen uit de provinciale portefeuille kwam. Voor de dagelijkse leiding is Geert Hoorens aangesteld als directeur. Vanaf 10 juni kan het grote publiek het Natuur Park ontdekken. Tegen 2019 wordt de natuurvlakte verder uitgebreid met 120 hectare, bijna een verdubbeling van het huidige domein.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content