© Getty Images/Maskot

Nieuwe fietsrouteplanner voor woon-werk-fietsers

Plusmagazine.be Onlineredactie

Tijdens de coronacrisis (her)ontdekten veel mensen het plezier van fietsen. Nu weer meer mensen de dagelijkse pendel naar het werk hervatten, is fietsen een duurzame en aangename keuze. Maar welke route neem je dan best? De nieuwe routeplanner van de Fietsersbond biedt het antwoord: je kan kiezen tussen de veiligste, de snelste of de pendelroute.

Met de nieuwe routeplanner van de Fietsersbond kan je drie routetypes berekenen: de pendel, snelste of veilige route.

  • De pendelroute is ietwat complex: is er een fietssnelweg beschikbaar, dan zal die daarover navigeren. Zoniet, dan probeert die ook een veilige en comfortabele route te nemen zonder al te veel in te boeten aan snelheid.
  • De veilige route probeert een route te nemen die net niet langs een drukke weg loopt, een fietspad heeft, of nog beter, enkel voor fietsers en voetgangers bestemd is.
  • De snelste route streeft ernaar om de gebruiker zo snel mogelijk op zijn bestemming te krijgen, ook als deze daarvoor langs een smal fietspad naast een drukke baan moet passeren.

Liever asfalt dan klinkers?

De routeplanner werkt met de kaarten van OpenStreetMap, waarvan de data – de naam zegt het zelf – open zijn om te gebruiken en aan te passen. Staat er een foutje in de kaarten? De volgende dag is het gecorrigeerd in de routeplanner. Gebruikers kunnen immers feedback geven, die de vrijwilligers van OpenStreetMap snel kunnen verwerken.

Iedereen, en dus ook fietsers, kan aanpassingen doen. Daardoor bevatten de kaarten van OpenStreetMap ook veel data over fietsinfrastructuur: fietswegen, kleine wegeltjes en doorsteken, de verschillende fietsnetwerken zoals fietssnelwegen en knooppuntennetwerken, verharding, enz. Dat is dus een significante meerwaarde van deze nieuwe routeplanner.

De ontwikkelaars van de routeplanner kunnen bovendien vrij de gewichten van de criteria kiezen en bijvoorbeeld meer gewicht geven aan een fietspad in asfalt dan een fietspad in klinkers. Zaken die bij bijvoorbeeld een Google Maps niet kunnen.

Iedereen kan de fietsrouteplanner gebruiken door een gratis account aan te maken op biketowork.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content