Ook Frankrijk herdenkt de Grote Oorlog

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Ontdek de ‘Top 14’ van de herdenkingssites van het westelijke front, die u niet mag missen tijdens uw volgend verblijf in Frankrijk.

Nord-Pas de Calais

Necropolis Notre-Dame-de-Lorette
In Ablain-Saint-Nazaire, op het plateau waar zich een kapel bevond die gewijd was aan Notre-Dame-de-Lorette, werd na de oorlog een grote necropool aangelegd voor de resten van gesneuvelden die afkomstig waren uit meer dan 150 begraafplaatsen aan het front van Artois, Vlaanderen, de IJzer en de Belgische kuststreek. 20.000 geïdentificeerde lichamen kregen een individueel graf en de resten van bijna 22.000 onbekende soldaten werden gegroepeerd in 8 knekelhuizen. Lorette is vandaag de grootste nationale necropool van Frankrijk.
Meer informatie: Necropool Notre-Dame-de-Lorette
Evenement: op 11 november 2014, ter gelegenheid van de internationale ceremonie rond de Wapenstilstand, zal het Internationaal herdenkingsmonument voor de soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Eerste Wereldoorlog in Nord-Pas de Calais geïnaugureerd worden in Ablain-Saint-Nazaire.

Australisch herdenkingspark van Fromelles
‘De ergste 24 uur in de geschiedenis van de Australische natie’. Zo omschrijft men de veldslag van Fromelles, waarin Australische soldaten zich lanceerden in de ochtend van 19 juli 1916. 24 uur na het begin van de aanval waren 5.533 Australische soldaten gedood, gewond of vermist, samen met 1.400 Britten en ongeveer 1.500 Duitse soldaten. Het beeld van het herdenkingspark, geïnaugureerd in 1998, symboliseert het heroïsme en de kameraadschap van de Australische soldaten tijdens de 1e interventie van de Australian Imperial Force op Europese bodem tijdens de Grote Oorlog. Een replica van dit werk van Peter Corlett is te zien op de Shrine of Remembrance in Melbourne.
Meer informatie: Australisch herdenkingspark van Fromelles
Evenement: het Museum van de slag van Fromelles opent zijn deuren in juli 2014.

Een historisch stukje Canada in Vimy
Het monument op de heuvel van Vimy is het meest indrukwekkende dat Canada bood aan zijn burgers die hun leven gaven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit strategisch punt, met weergaloze uitzichten op het mijnbekken en de heuvels van Artois, was meerdere keren het toneel van hevige en bloedige gevechten. Het Canadese memoriaal van Vimy is ook het meest prestigieuze van alle Canadese monumenten in Europa. Het verrijst op Canadese grond, een ‘gift van de Franse natie aan het Canadese volk’ en een symbool van het internationaal karakter van de oorlog. Op het monument zijn de namen van de gesneuvelden gegraveerd. Het werd gebouwd als hulde aan de 66.000 jonge Canadezen die hun leven lieten in Frankrijk en als herdenking van de slag van 9 april 1917.
Meer informatie: Canadees herdenkingsmonument van Vimy
Evenement in Nord-Pas de Calais: Van 28 mei tot 6 oktober 2014 brengt het Musée du Louvre Lens de tentoonstelling De verschrikkingen van de oorlog (1800-2014).

Picardië – Somme, het circuit van de herinnering

Het Historial de la Grande Guerre van Peronne
De stad Péronne was vanaf augustus 1914 bezet door de Duitsers en werd onmiddellijk een groot logistiek en activiteitencentrum, vooral tijdens de slag van de Somme. Het Historial, het museum van de Grote Oorlog, werd in 1992 gebouwd door de Conseil général de la Somme. Het belicht de pijnlijke ervaringen van de drie belangrijkste oorlogvoerende partijen in chronologische volgorde. De verzameling, die meer dan 1600 voorwerpen bevat, verduidelijkt samen met de tijdelijke tentoonstellingen de historische en militaire dimensies van het eerste wereldconflict. Ieder jaar vernieuwt het Historial zijn verzameling.
Meer informatie: Historial de la Grande Guerre
Evenement: Op 2 juli 2014 werd in Péronne ‘het 6e continent’ ingehuldigd, een werk van de landschapsarchitect Gilles Clément.

Frans-Brits herdenkingsmonument van Thiepval
De gevechten voor de herovering van de heuvel en het dorp Thiepval begonnen op 1 juli 1916 en eindigden op 26 september 1916. In 1932 besliste de Britse regering om er het grote herdenkingsmonument van de Somme op te trekken (Memorial to the missing), een indrukwekkende constructie van baksteen en natuursteen, 45 meter hoog. Het werk van architect Sir Edwin Lutyens is het grootste Britse oorlogsmonument ter wereld en herdenkt de 72.205 soldaten van het Britse en Zuid-Afrikaanse leger, die sneuvelden en vermist werden tussen juli 1915 en maart 1918. Het onthaalcentrum belicht de gevechten van de Somme en de rol van Thiepval.
Meer informatie: Frans-Brits herdenkingsmonument
Evenementen:

  • Van 1 juli tot 10 oktober wordt Thiepval het toneel van The Lost Men France gerealiseerd door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Paul Emmanuel.
  • Van 12 tot 14 september 2014 wordt de 100e verjaardag van het begin van de Grote Oorlog herdacht met een luchtmeeting in Amiens.

Picardië – De Aisne 14 -18

Caverne du Dragon, museum van de Chemin des Dames
Langs de Chemin des Dames bevindt zich de Caverne du Dragon (het drakenhol), waar het museum van de Chemin des Dames is ondergebracht. Het is een oude steengroeve die tijdens de Grote Oorlog werd gebruikt als ondergrondse kazerne. Ze werd in 1915 door de Duitsers voorzien van een elektriciteitsnet, schiet- en hulpposten. De Caverne du Dragon toont vandaag tal van galerijen, getuigen van de passage van de soldaten, samen met thematische tijdelijke tentoonstellingen. In het kader van de 100e verjaardag zal het huidige onthaalgebouw van de Caverne du Dragon heringericht worden om de bezoekers een betere kijk te geven op het slagveld van de Chemin des Dames.
Meer informatie: Caverne du Dragon
Evenement: Van 16 april tot 20 december brengt het museum de tentoonstelling September 1914: De Britten aan de Chemin des Dames.

Belleau
Het bos van Belleau was van 6 tot 25 juni 1918 het decor van verschrikkelijke gevechten. Met machinegeweren en lijf-aan-lijf gevechten stopten de Amerikaanse
Pag. 4/6
Marines de Duitse opmars en werden heer en meester van het slagveld van Belleau Wood. Voor zijn vuurdoop betreurde de 2e divisie 7.876 doden, gekwetsten en vermisten. Het Belleau bos toont nog steeds resten van loopgraven, granaatinslagen en ruïnes.
Een immense kapel met een klokkentoren in neoromaanse stijl, opgetrokken op de plaats van de loopgraven, domineert de Amerikaanse begraafplaats waar bijna 2300 soldaten rusten in vrede. Aan de andere kant van de weg, rechtover de begraafplaats, verrijst de dorpskerk.
Het Museum van het geheugen van Belleau 1914-1918 ligt in het centrum van het dorp Belleau en werd ingehuldigd op 24 mei 2008. Voor het Amerikaanse leger is Belleau een emblematische plaats geworden voor de herdenking van Memorial Day, een dag die gewijd is aan die jonge Amerikaanse soldaten die hun leven hebben gegeven om Frankrijk te helpen.
Meer informatie: Het geheugen van Belleau

Champagne-Ardenne

Fort van Pompelle
Het Fort van la Pompelle werd gebouwd na de oorlog van 1870 om de versterkte ring rond de stad Reims te vervolledigen. Het museum dat er vandaag onderdak vond, heeft een uitgebreide verzameling die met historische documenten, voorwerpen uit het dagelijkse leven in de loopgraven, wapens, uitrusting, uniformen, mannequins en artilleriestukken, de heroïsche gevechten belicht die plaats vonden tijdens de verdediging van Reims.
Meer informatie: Fort van la Pompelle
Evenement: In juni 2014 werd het Fort van la Pompelle en zijn museum heringericht zodat bezoekers deze historische plaats nog beter kunnen doorlopen en begrijpen.


Herdenkingsmonument van de veldslagen van de Marne
Het herdenkingsmonument van Dormans is het belangrijkste memoriaal dat gewijd is aan de soldaten die sneuvelden tijdens de veldslagen van de Marne tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het complex, gebouwd tussen 1921 en 1931 op initiatief van Maarschalk Foch, omvat een crypte, een kapel en een ossuarium met de resten van duizend soldaten van alle nationaliteiten.
Vandaag worden er tal van tentoonstellingen georganiseerd en er is ook een mooi museum dat voorwerpen en foto’s van de Grote Oorlog toont, samen met een indrukwekkende verzameling loopgravenkunst.
Meer informatie: Herdenkingsmonument van de veldslagen van de Marne
Evenement: In oktober 2014 vindt in Châlons-en-Champagne War On Screen plaats, het eerste filmfestival dat gewijd is aan het thema oorlog en conflicten.

Lorraine – Verdun

Ossuarium van Douamont
Op de omgeploegde slagvelden vond men na 51 maanden oorlog, de resten van 130.000 niet-identificeerbare Franse en Duitse soldaten. Ze zijn bijgezet in het ossuarium opdat men hun opoffering niet zou vergeten. In de kelderverdieping is er een zaal met 120 plaatsen waar men kan kijken naar de film ‘Verdun des hommes de boue’.
Meer informatie:Ossuarium van Douaumont

De heuvel van Vauquois
Vanaf 24 september 1914 bezetten de Duitsers deze heuvel en maakten er een echte vesting van. In maart 1915, na verschillende offensieven, heroverden de Fransen de heuvel en begon een stellingenoorlog die 4 jaar aansleepte. De heuvel was een belangrijk centrum van de mijnenoorlog van de Argonne en bevat het beste voorbeeld van de aanleg van ondergrondse leefruimtes. De valorisatie maakt er vandaag een belangrijke site van en de kwaliteit van de rondleidingen garandeert een goed begrip van de gevechten die er plaats vonden.
Meer informatie:De heuvel van Vauquois

Evenementen:

  • Van 20 juni tot 26 juli biedt het klank- en lichtspel Des Flammes à la Lumière (van de vlammen naar het licht) een toneelevocatie van de slag van Verdun.

14 -18 op het Front van de Vogezen

Necropolis van Fontenelle
Het was op de heuvel van la Fontenelle dat het front vastliep op 12 september 1914. Op 23 juni 1915 brachten de Duitsers de Fransen een geduchte nederlaag toe met behulp van ondergrondse mijnexplosies en zware artillerie. Zij veroverden de heuveltop maar kort daarop, op 8 en 23 juli, voerden de Franse troepen een tegenaanval uit en bezetten het hele heuvelgebied. Dat was het begin van een mijnenoorlog. In 1925 werd een monument ingehuldigd bij de necropool die de resten van 2.348 Franse soldaten bevat. De Duitse gesneuvelden werden verzameld in de necropool van Senones.
Meer informatie:Necropolis van la Fontenelle


Herdenkingsmonument van de Hartmannswillerkopf
De Hartmannswillerkopf, de heuvel die de Duitse commandant afgekort ‘HK’ noemde, is een piramidale rotshoogte die uitkijkt op de zuidelijke vlakte van de Elzas. De ‘poilus’ noemden de Hartmannswillerkopf vanaf 1915 ‘le Vieil-Armand’ en later de ‘menseneter’ of de ‘berg van de dood’. Deze strategische positie, 956 meter hoog, was de inzet van hardnekkige gevechten, verspreid tussen 26 december 1914 en 9 januari 1916. Het geschatte aantal doden loopt op tot 25.000, voor de twee kampen. Van de 6.000 gebouwde bunkers is nog de helft zichtbaar, langs een parcours van 90 kilometer loopgraven. Het monument ‘Hartmannswillerkopf 14-18’ is een van de vier nationale monumenten van de Grote Oorlog.
Meer informatie: Hartmannswillerkopf

Parijs Ile-de-France

Het museum van de Grote Oorlog van het land van Meaux
Het ‘Musée de la Grande Guerre du Pays de Meaux’ mag uitpakken met een verzameling die uniek is in Europa. Het biedt een nieuwe visie van het eerste wereldconflict met een innovatieve scenografie die de grote mutaties en omwentelingen belicht die er uit voortvloeiden. Deze aantrekkelijke scenografie laat alle types van publiek toe de Grote Oorlog te begrijpen. Van de wedersamenstelling van een slagveld tot vliegtuigen en tanks, projecties, geluiden en interactieve zuilen, gebruikt het museum de meest moderne technieken en speelt met de zintuigen van de bezoeker (voorwerpen om aan te raken en te manipuleren...).
Meer informatie:Museum van de Grote Oorlog van het Land van Meaux
Evenement: Van 28 juni tot 30 december brengt het museum de tentoonstelling ‘Join now! Het Britse imperium trekt ten oorlog’.

Meer informatie over Frankrijk: be.rendezvousenfrance.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content