© DR

Restauranttips: 3 x autodidact

We hebben voor u drie restaurants van autodidacte koks uitgekozen.

L’Air des Sens

L'Air des Sens
L’Air des Sens

Voor een hoogstaande culinaire verrassing met groenten in de hoofdrol is er L’Air des Sens. Het eethuis is ondergebracht in twee met smaak ingerichte rijwoningen uit 1900. Aan het fornuis staat David Schulz. Deze Duitser studeerde trompet en combineerde dat met studies psychologie en filosofie. Twintig jaar terug kochten David en kunsthistoricus Anna Kempeneers een huisje. Beiden gepassioneerd door gastronomie, openen ze in 2010 een restaurantje. David is grotendeels autodidact. Hij ziet het als een uitdaging om spannende dingen met groenten te bereiden en experimenteert onbevangen met nieuwe technieken. Achter de huisjes is een biologische kruidentuin en in de buurt kweekt hij zelf groenten. In zijn vrije tijd trekt hij de natuur in op zoek naar wilde kruiden. Schulz heeft talent, is intelligent en heeft een vrijmoedige kijk op de kookkunst. Twee jaar terug bezorgde Gault&Millau hem de titel Beste Groentenrestaurant van Vlaanderen.

L’Air des Sens, Vincent Betsstraat 12, Zoutleeuw, 011 59 23 31, www.lairdessens.be

Le Pigeon Noir

Le Pigeon Noir
Le Pigeon Noir

Henri De Mol is gek van koken. Als jongetje van 13 kroop hij al achter het fornuis om te experimenteren. Toen hij later zelf een familie had, was hij het die dagelijks kookte. Dat bleef hij doen toen hij marketing directeur was en met zijn broer garages exploiteerde. In zijn vrije tijd ging hij op zoek naar verse ingrediënten van eerste kwaliteit, zoals ambachtelijke kazen en gevogelte van kleine kwekers. Hij droomde ervan om een restaurant te openen, waar hij zelf aan het fornuis staat. Die droom werd werkelijkheid toen er in Ukkel een cafeetje uit 1850 vrij kwam. In de bruine gelagkamer, waar ooit de plaatselijke duivenmelkers bijeen kwamen, verzamelen zich inmiddels reeds 12 jaar conservatief ingestelde lekkerbekken om te genieten van onvergankelijke terroirgerechten, zoals mousse van ham, garnaal- en kaaskroket, terrine van ganzenlever, varkenspoot, ravioli van kreeft en duif.

Le Pigeon Noir, Geleytsbeek 2,1180 Brussel, 02 375 23 74, www.lepigeonnoir.be

L’Ô de Samme

L'Ô de Samme
L’Ô de Samme

Axel Rousseaux kreeg een basisberoepsopleiding, werkte nooit in gastronomische eethuizen en leerde zichzelf via boeken en tijdschriften om op niveau verfijnd te koken. Hij en zijn vrouw Jennifer openden zes jaar geleden in het statige directeurshuis van de steengroeve van Arquennes het chique restaurant L’Ô de Samme, gelegen langs de Samme, de oude drukke waterweg tussen Brussel en Charleroi en nu een natuurreservaat. Axel is Meesterkok van België. Zijn kookstijl is feestelijk en klassiek Frans geïnspireerd, met hedendaagse accenten. Er is een lunch aan 25 euro en er zijn ontdekkingsmenu’s van 42 euro voor drie gangen tot 62 euro voor vijf gangen. Specialiteiten van de spijskaart zijn bereidingen met kalfszwezerik (35 euro) en met Limousin-rund (30 euro). Ook de duif met espuma van aardappel en knoflook (29 euro), de met Belgische zuivel gevulde kaaswagen en de dame blanche met ijs van rauwe melk zijn een omweg waard!

L’Ô de Samme, rue de la Samme 24, 7181 Arquennes, 067 85 58 47, www.lodesamme.be

Partner Content