Stoof, potje, stoof!

Rond, vierkant, ovaal, hart-, kers- of paprikavormig... Zelfs omwille van hun vorm verdienen ministoofpotjes een plaatsje op tafel. Van het voorgerecht tot het dessert. Ze doen elke lekkerbek watertanden.

Trucjes van de chef

  • Gietijzeren ministoofpotjes zijn ideaal: ze zijn vuurbestendig, de warmte wordt er lang en gelijkmatig in bewaard.
  • Keramische of porseleinen potjes zijn geschikt voor de oven.
  • Plaatst u een stoofpotje in de oven, laat de temperatuur dan niet boven de 180°C stijgen (thermostaat 6).
  • Door uw bereidingen te stoven, gebruikt u minder vet en wordt het leeuwendeel van de vitamines bewaard.
  • Als u uw gerecht eerst bereidt in een traditionele stoofpot, dan verwarmt u de mini-stoofpotjes enkele minuten voor in de oven voor u uw gerecht over de potjes verdeelt.

Gamba’s met gekonfijte citroen en dille

Voor 4 personen

20 rauwe gamba’s, 1 gekonfijte citroen, 4 takjes dille, 2 eetlepels olijfolie, zout en witte peper.

1. Pel de gamba’s zonder de schaal van de staart te verwijderen. Snijd de helft van de citroen in dunne schijfjes en de andere helft in blokjes.

2. Was, droog en ontblader de dille.

3. Verhit de olie kort in een pan. Voeg de gamba’s en de blokjes gekonfijte citroen toe.

4. Bak ze gedurende 3 minuten op een gemiddeld vuur. Kruid met peper en zout. Plaats het deksel op de pan en laat gedurende 7 minuten bakken op een laag vuur. Haal de pan van het vuur.

5. Verdeel de gamba’s en de citroenblokjes over vier voorverwarmde stoofpotjes. Werk af met een schijfje citroen en wat dille en dien op.

Boerensoep met gerookt spek

1. Peul de erwten. Schil de wortelen, aardappelen en rapen en snijd ze in blokjes. Laat de boter smelten in een pot. Voeg alle groenten toe en fruit ze gedurende 10 minuten op een zacht vuur. Roer regelmatig.

2. Giet 1,5 liter koud water in de pot, breng aan de kook, breng op smaak met zout en plaats het deksel op de pot. Zet het vuur lager en laat 30 minuten sudderen.

3. Was en droog intussen de takjes kervel.

4. Verhit een pan, 5 minuten voor de soep klaar is en bak er de sneetjes gerookt spek in.

5. Verdeel de soep over de ministoofpotjes, voeg een sneetje gerookt spek toe, kruid met peper en werk af met een takje kervel. Dien daarna onmiddellijk op.

Voor 4 personen

300 g verse erwten, 4 wortels, 4 aard-appels, 2 rapen, 40 g boter, 4 takjes kervel, 4 fijne sneetjes gerookt spek, peper en zout.

Rundskarbonade met whisky en krielaardappelen

Voor 4 personen

2 uien, 2 teentjes knoflook, 800 g rundsstoofvlees, bloem, 4 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels whisky, 1/2 thee-lepel droge tijm, 1 eetlepel mosterd, 60 cl kippenbouillon, zout, peper, 600 g krielaardappelen.

1. Verwarm de oven voor op 180°C (thermostaat 6). Pel de uien en de teentjes knoflook en hak ze fijn. Snijd het vlees in stukken en bestrooi ze met bloem.

2. Verhit de olie in een pot. Bak de stukken vlees goudbruin en haal ze uit de pot. Fruit nu de look en de ui en giet de whisky erbij. Voeg ook de tijm, mosterd en kippenbouillon toe. Kruid met peper en zout en roer goed.

3. Leg de stukken vlees weer in de pot, breng aan de kook en roer. Haal de pot van het vuur en verdeel het vlees, de saus en de garnituur over de ministoofpotjes. Doe het deksel op de potjes en plaats ze gedurende 1.45 uur in de oven.

4. Was, borstel en droog intussen de aardappelen. Voeg ze op het einde van de gaartijd toe en plaats de stoofpotjes opnieuw gedurende 45 minuten in de oven.

5. Haal de stoofpotjes uit de oven en dien ze op.

Stoofpotje van geflambeerde banaan en ananas met Cointreau

1. Pers de sinaasappelen uit. Pel de bananen, snijd ze in drie stukken en besprenkel ze met citroensap. Maak de ananas schoon en snijd hem in stukjes.

2. Leg een klontje boter in de stoofpotjes en plaats ze in de oven (90°C of thermostaat 3).

3. Smelt 100 g boter in een pan met antiaanbaklaag en voeg de stukken banaan en ananas toe. Bak deze aan beide kanten mooi bruin. Strooi er vervolgens de suiker over en laat ze een beetje karamelliseren voor u het sinaasappelsap toevoegt. Breng aan de kook en laat gedurende 3 minuten sudderen.

4. Giet de Cointreau in een potje en breng aan de kook op een hoog vuur.

5. Haal de ministoofpotjes uit de oven en plaats ze op een bord.

6. Verdeel het fruit met het sap over de stoofpotjes. Giet er de kokende Cointreau over en dien onmiddellijk op zodat elke genodigde zijn/haar stoofpotje kan flamberen.

Voor 4 personen

2 sinaasappelen, 3 bananen, 1 citroen, 1 ananas (Victoria), 140 g boter, 50 g poedersuiker, 4 eetlepels Cointreau.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content