© Toerisme Leiestreek

Vijf nieuwe fietsroutes in de Leiestreek

In het kader van het vernieuwde fietsnetwerk presenteert de Leiestreek vijf nieuwe themaroutes.

Het fietsnetwerk in de Leiestreek bestaat 10 jaar en was aan vernieuwing toe omdat het recreatief fietsen veranderd is. Mensen trekken er vaker op uit buiten de eigen regio. En de elektrische fiets kent een doorbraak. Het fietsnetwerk is nu 3.180 kilometer lang. Er zijn 1.045 fietsknooppunten, 2.900 nieuwe palen en 20.000 nieuwe bordjes.

“De Leiestreek blijft een fietsregio bij uitstek. De authenticiteit van de streek, de bijzondere steden en dorpen en ook rivieren en kanalen zorgen voor een uniek fietsdecor. Het vernieuwde fietsnetwerk wordt zonder twijfel een voltreffer”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer.

Tal van partners hebben geïnvesteerd in nieuwe fietsverbindingen. Nieuwe bruggen en tunnels zorgen voor een opwaardering van het hele fietsnetwerk. Enkele voorbeelden zijn het fietspad en de brug over de Blankenbergse Vaart, de IJzerwegbrug over de Schelde in Avelgem, de Kallebrug over de IJzer in Beveren-aan-de-IJzer, de Maerebrug over het Kanaal Veurne-Duinkerke, de fietstunnel onder de E40 in Adinkerke en de spoortunnel in Heist.

Ook enkele natuurgebieden en provinciedomeinen (het Preshoekbos in Kortrijk, de begraafplaats in Roeselare en het provinciedomein Raversyde) zijn toegankelijk voor fietsers. En er zijn nieuwe stukken ‘oude spoorlijn’ en jaagpaden waar kan worden gefietst. Het fietsnetwerk toont tevens herdenkingsites van de Eerste Wereldoorlog zoals Polygon Wood Cemetery in Zonnebeke en Flanders Field Cemetery in Waregem.

Vijf nieuwe themaroutes in de Leiestreek

Toerisme Leiestreek heeft ook vijf nieuwe ‘Leiestreek Lusjes’ uitgewerkt op het vernieuwde fietsnetwerk. De fietsers kunnen via het gekende knooppuntensysteem lusvormige routes volgen in het teken van een bepaald thema en/of met bepaalde belevingselementen. Dit zijn de vijf thema’s: ‘Proeven op de hoeve’ in de regio Waregem-Wielsbeke-Oostrozebeke, ‘Literaire lus’ in Anzegem-Deerlijk-Wielsbeke, ‘Tussen Mandel en Leie’ in Ingelmunster, Meulebeke, Lendelede en Hulste, ‘Kunst in de Oost-Vlaamse Leiestreek’ in Deinze, Sint-Martens-Latem en Zulte, ‘Tussen Schelde en Leie’ in de Gentse buitenrand, De Pinte en Nazareth. (LB)

Het Brugse Ommeland, de Kust, de Leiestreek en de Westhoek hebben elk een eigen fietskaart (€8). Handig is de fietsbox (€25) met vier fietskaarten en een extra gratis pocket met tien suggestieroutes. De fietsnetwerkkaarten zijn te koop via Westtoer (shop.westtoer.be) en in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, in de Diensten voor Toerisme en in de betere boekhandel. Info: www.westtoer.be/nieuwfietsnetwerk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content