Zeeslag: ’14-’18 op zee

Wist u dat Flanders Waters misschien wel even belangrijk was als Flanders Fields tijdens WOI? ‘Zeeslag: ’14 – ’18 op zee’, de nieuwe tentoonstelling in het Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke, vertelt het verhaal van de Belgische zeelui tijdens de Grote Oorlog.

De tentoonstelling is gebaseerd op het boek “14-18 op zee” van maritiem journalist en fotograaf Freddy Philips. Ook de heldendaden van de vissersgemeenschap en de rol van Vlaamse havens en de binnenwateren worden niet vergeten.

Het Nationaal Visserijmuseum sloeg voor deze expo de handen in elkaar met het Koninklijk Legermuseum en liet een team van piepjonge curatoren zelf aan de slag gaan met het materiaal. Het resultaat is een speelse en verrassende expo, zowel voor de liefhebbers van het maritiem verleden als voor families met kinderen.

Ooit zei de Amerikaanse president Herbert Hoover: “Volwassenen verklaren de oorlog. Maar de jeugd moet vechten en sterven.” Vandaag ervaren oud en jong deze tentoonstelling allicht als een eyeopener. Een speelse opstelling, met een knipoog naar het bekende gezelschapsspel ‘Zeeslag’, verzacht de harde oorlogsrealiteit. De tentoonstelling kan dus niet alleen worden bekeken, maar ook effectief gespeeld: door coördinaten te volgen ontdek je steeds nieuwe verhalen, brieven, foto’s, objecten ... die de tot nu toe onderbelichte geschiedenis van onze vissers en de rol van de zee en het zeewater tijdens WO I in beeld brengen.

Jeugdcuratoren helpen tentoonstelling ontwikkelen

Zeeslag: '14-'18 op zee

Een team piepjonge curatoren werd aangesproken om de expo op te zetten. Zij zorgden voor een toegankelijke, verrassende expo. Samen met iMuseum Consultancy, bouwden ze een tentoonstelling die je kan spelen zoals het bekende gezelschapsspel “Zeeslag”.

Ondanks hun prille leeftijd (11 à 12 jaar), gingen ze geen enkel taboe-onderwerp uit de weg. De afgebeelde meeuw Jos Van Igo (let vooral op het houten been en op de borstzak: erg handig om bommen te transporteren) is daarbij de vertelfiguur.

Exclusieve vissersbrunch

Het Navigo-museum en Estaminet De Peerdevisscher slaan ook deze zomer de handen in elkaar voor een fijn arrangement. Op zomerse vrijdagen kunt u een bezoek aan de expo Zeeslag combineren met een exclusieve vissersbrunch.

De brunches vinden wekelijks plaats van 11/7 tot en met 22/8, telkens tussen 11 en 13 uur op het binnenplein van het museum. Prijs voor dit originele arrangement is ? 20, ? 16 voor jongeren tussen 12 en 26 jaar en ? 11 voor kinderen tot 12 jaar. Reservatie is noodzakelijk en kan in het Navigo-museum tot ten laatste telkens de woensdag voor de vrijdag daaropvolgend.

Praktisch

Vrijdag 20 juni 2014 – Zondag 16 november 2014
Nationaal Visserijmuseum, Pastooor Schmitzstraat 5, 8670 Oostuinkerke, tel. 058 51 24 68
Prijs: volwassenen: ? 5 | 6 – 26 jaar: ? 1 | gezinsticket: ? 10 | groepstarief: ? 3
Gratis rondleiding inbegrepen in het toegangsticket elke zaterdag om 16.00 uur.Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content