© BELGAIMAGE

Zoetigheid op zijn paasbest!

Pasen, dat is tomeloos genieten van chocolade lekkernijen vermomd als paasei of paashaas. Geen mens die daaraan kan weerstaan, toch? En al helemaal niet als je al dat lekkers zelf op tafel tovert met de allerbeste ingrediënten.

Briochekonijntjes

Zoetigheid op zijn paasbest!

(Voor 6 personen)

1 zakje gist, 50 g fijne kristalsuiker, 400 g tarwebloem, 1/2 koffielepel zout, 25 cl lauwe melk, 2 eetlepels oranjebloesemwater, 1 ei + 1 eierdooier, 60 g zachte boter, 50 g parelsuiker.

1 Los in een kommetje de gist en de suiker op in 2 eetlepels water. Laat 15 minuten rusten.

2 Doe de bloem en het zout in de mengkom van de keukenrobot. Meng met de kneedhaak, voeg de gist, de melk, het oranjebloesemwater, het ei en de boter toe. Kneed het deeg 10 minuten op lage snelheid. Stop de robot wanneer het deeg van de wanden van de mengkom loskomt. Dek af met een doek. Laat het deeg anderhalf uur rijzen op kamertemperatuur.

3 Stort het deeg op een met bloem bestrooid werkvlak. Kneed zeer snel en verdeel in zes. Haal van elke deegbolletje wat deeg weg voor het konijnenstaartje. Rol elke deegbolletje uit tot je een worst van zo’n 25 cm lang. Maak de uiteinden wat platter voor de oren. Vorm met elke worst een lus en draai de uiteinden twee keer rond elkaar. Plaats het deeg voor het staartje in het gat van de lus. Leg de brioches op een ovenplaat met bakpapier. Leg er een doek over en laat 30 minuten rusten.

4 Warm de oven voor op 180°C (stand 6). Bestrijk de konijntjes met de eidooier gemengd met wat water en bestrooi het staartje in de lus met parelsuiker. Zet in de oven en laat 20 minuten bakken. Laat daarna afkoelen op een rooster.

Bloemen- en paashaaslolly’s

Zoetigheid op zijn paasbest!
© BELGAIMAGE

(Voor 6 personen)

125 g zachte boter, 125 g poedersuiker, 1 ei + 1 eierdooier, 1 snuifje zout, 250 g bloem, 100 g bittere chocolade, 10 cl vloeibare room, 20 g boter, 2 eetlepels gekleurde suiker.

1 Doe de boter en de suiker in de keukenrobot en meng met de garde tot je een romige textuur bekomt. Voeg het ei en het zout toe en meng opnieuw. Voeg tot slot de bloem toe en meng op hoge snelheid tot je een bol deeg bekomt. Rol het deeg open tussen twee vellen bakpapier tot het 5 mm dik is. Zet 1 uur koel.

2 Warm de oven voor op 180°C (stand 6). Druk met een konijnen- en een bloemenvormpje figuurtjes uit het deeg. Voorzie bij de helft van de bloemen een gaatje voor het hartje. Leg de figuurtjes op een ovenplaat met bakpapier. Bestrijk ze met eigeel aangelengd met wat water. Zet in de oven en laat 12 tot 15 minuten bakken. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

3 Breek de chocolade in een kom. Voeg room en boter in blokjes toe. Laat al roerend smelten au bain-marie tot je een gladde ganache bekomt. Laat afkoelen tot het lauw is.

4 Bestrijk de helft van de koekjes met een nootje chocoladeganache. Leg er telkens een koekje bovenop (bij de bloemen, die met de gaatjes) en druk voorzichtig aan. Duw een lollystokje tussen de twee koekjes. Bestrooi het hart van de bloempjes met gekleurde suiker.

Appeltaartjes uit de zee

Zoetigheid op zijn paasbest!
© BELGAIMAGE

(Voor 6 personen)

Een blok bladerdeeg van 400 g, 2 appels, 125 g appelmoes, 40 g boter, 2 eetlepels poedersuiker.

1 Snij een vis uit een stuk karton, die dienst doet als patroon.

1 Spreid het bladerdeeg uit op een met bloem bestrooid werkblad. Snij met behulp van het patroon zes vissen uit het deeg en leg ze op een ovenplaat bedekt met bakpapier. Warm de oven voor op 200°C (stand 6 /7).

1 Schil de appelen en snij ze in dunne schijfjes.

1 Prik met een vork gaatjes in de vissen en bedek elke vis met een dun laagje appelmoes. Schik er daarna de appelschijfjes op alsof het schubben zijn.

1 Laat boter smelten in een klein pannetje. Bestrijk de vissen met de gesmolten boter met behulp van een keukenkwast. Bestrooi met poedersuiker. Zet 15 minuten in de oven. Dien bij voorkeur lauw op.

Paastruffelkonijntjes

Zoetigheid op zijn paasbest!
© BELGAIMAGE

(Voor 6 personen)

5 cl scheproom, 200 g bittere chocolade, 3 eierdooiers, 50 g poedersuiker, 100 g zachte boter, 100 g schilfers van bittere chocolade en kokosnoot, 50 g wit suikerdeeg, 50 g zwart suikerdeeg, 30 g roze suikerdeeg.

1 Laat de room en de chocolade smelten au bain-marie.

2 Klop de eierdooiers met de suiker, voeg de boter toe.

3 Voeg daarna de gesmolten chocolade toe en meng tot een ganache. Zet minstens 1 uur koel.

4 Schep met een parisienneboor bolletjes uit de ganache. Rol ze met je handen tot ze mooi rond zijn. Leg ze op een schaal en zet opnieuw 30 minuten koel.

5 Maak intussen konijnenoortjes, oogjes en poten uit wit en zwart suikerdeeg, en konijnenneusjes uit roze suikerdeeg.

6 Rol een deel van de ganachebolletjes door de chocoladeschilfers, een ander deel door de kokosnootschilfers: deze truffels zijn de konijnenlijfjes. Werk af met de poten, oortjes, neusjes en ogen. Zet koel tot ze worden opgediend.

Paastuintje

Zoetigheid op zijn paasbest!
© BELGAIMMAGE

(Voor 6 personen)

100 g witte suiker, 100 g bruine suiker, 250 g bloem, 1/2 zakje bakpoeder, 1 ei, 100 g boter, 200 g bittere chocolade, 100 g vloeibare room, 4 Oreokoekjes, 100 g oranje amandeldeeg, wat wortellof.

1 Meng de witte en de bruine suiker, de bloem en het bakpoeder in een kom. Voeg het ei, de gesmolten boter en stukjes chocolade toe en meng opnieuw. Zet het deeg 1 uur in de koelkast. Warm de oven voor op 180°C (stand 6).

2 Verdeel het deeg over minimuffinvormpjes en druk het tegen de bodem en de wanden. Laat 10 tot 12 minuten bakken in de oven. Druk, wanneer je de muffins uit de oven haalt, een klein glaasje in elke vormpje, zodat de muffins hun holle vorm behouden bij het afkoelen.

3 Voor de garnituur: hak chocolade en doe in een kom. Laat de room koken en giet over de chocolade. Meng met een spatel tot een gladde ganache en vul er voor driekwart de muffins mee. Laat opnieuw afkoelen.

4 Haal de Oreokoekjes uit elkaar en verwijder de vulling. Kruimel de koekjes fijn en verdeel over de ganache. Vorm worteltjes in amandeldeeg, maak er bovenaan een klein gaatje en duw er wat wortellof in. Plant de worteltjes in de muffinpotjes. Zet koel tot het opdienen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content